Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací najdete ZDE.
Souhlasím

Ochrana ptactva

Na hradě každoročně hnízdí poštolky ( cca 10 párů ) a kavky ( cca 20 párů ) . Ptáci hnízdí v budkách,které jsou umístěny v půdních prostorách hradu. Během hnízdění jsou monitorováni kamerovým systémem. Návštěvníci mají možnost vidět sestřih toho nejzajímavějšího z hnízdění.

Ochrana ptactva

Poštolka obecná (Falco tinnunculus )

Poštolka
Vylíhnuté mládě poštolky

Poštolka obecná patří mezi naše nejmenší dravce. V rozpětí křídel dosahuje asi 50 cm a váží 200 - 300 g . Celkově je rezavohnědě zbarvená s četnými tmavými skvrnami. Sameček se liší šedým ocasem se  širokou páskou a modravě šedou hlavou.  Hnízdí většinou v puklinách skal , různých dutinách a výklencích vysokých budov. Sama hnízdo nikdy nestaví, v dutinách pouze vyhrabe jamku , ale nijak ji nevystýlá. Snáší 2 - 7 vajec , vzácněji i více. Vejce je červenohňedě skvrnité a ptáci inkubují v průměru 29 dní. Mláďata se líhnou s bílím prachovým peřím. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 27 - 30 dní, avšak vracejí se ještě několik dní zpět do hnízda. Poštolky se dožívají až 16 - ti let. Poštolka je typický dravec živící se především drobnými hlodavci. Hlavní potravou jsou hraboši polní, občas loví ještěrky, vzácněji i drobné ptáky a větší hmyz. Při lovu často třepotá křídly tak, že se udrží na jednom místě jakoby zavěšená v prostoru.

Kavka obecná  ( Corvus menedula )

   Vylíhnutá mláďata kavky

Vylíhnutá mláďata kavky

Kavka obecná patří do čeledi Krkavcovitých (Corvidae) . Celá tato čeleď zahrnuje jedny z nejintelignějších ptáků. Vědeckými pokusy se např. podařilo prokázat , že  kavka umí počítat do sedmi. Hnízdní dutinu vystýlá různě velkými suchými větvičkami , vlastní kotlinka obsahuje jemnější materiál jako stébla suchých trav , mech , listí apod. Často přináší i různé jiné materiály , které najde, jako hroudy hlíny, kusy hader, papíru nebo třeba i kusy skelné vaty. Snůška obsahuje 2 - 6 , ojediněle i 7 namodralých , jemně kropenatých vajec. Doba sezení je zpravidla 17 dnů a převážně sedí jen samička , zatímco sameček přináší potravu. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 32 - 36 dnů. Nejvyšší známý věk kroužkovaného jedince je 14 let. Kavka se ziví jak roslinnou tak živočišnou potravou. Rostlinnou potravu tvoří především semena rostlin, živočišnou složku brouci a to jak dospělci, tak larvy. Mláďata jsou krmena především živočišnou potravou.

 

KALENDÁŘ AKCÍ
<< září / 2017 >>

  • Po
  • Út
  • St
  • Čt
  • So
  • Ne

VÝSTAVY A AKCE

Hrad v noci II.

Hrad Malenovice

AKCE
Hrad v noci má své kouzlo...

Prohlídky hradu pro děti

Hrad Malenovice

AKCE
V neděli s dětmi na hrad!...

Kurz Vizovické pečivo

Hrad Malenovice

AKCE
Přijďte se učit něčemu výjimečnému....

Letní výstava Klubu HZ

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Výstava věnovaná klubu, který pečuje o odkaz významných československých cestovatelů....

Přednáška Eduard Ingriš

14. budova baťovského areálu

AKCE
Výjimečné osudy českého cestovatele....

PRÁZDNINOVÉ DÍLNY

14. budova baťovského areálu

AKCE
I muzejní prázdniny mohou být pestré....

Pochodem pod císařským praporem

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Historie habsburské armády v letech 1526 - 1918....

Zbraně v přírodě

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Nová výstava je důkazem, že zbraně nejsou jen výsadou lidí....

Stará řemesla na hradě

Hrad Malenovice

AKCE
Nová akce na hradě Malenovice....

Muzeum staré jako Československo

Muzeum luhačovického Zálesí

VÝSTAVA
Před sto lety bylo v Luhačovicích založeno muzeum....