Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací najdete ZDE.
Souhlasím

Ochrana ptactva

Na hradě každoročně hnízdí poštolky ( cca 10 párů ) a kavky ( cca 20 párů ) . Ptáci hnízdí v budkách,které jsou umístěny v půdních prostorách hradu. Během hnízdění jsou monitorováni kamerovým systémem. Návštěvníci mají možnost vidět sestřih toho nejzajímavějšího z hnízdění.

Ochrana ptactva

Poštolka obecná (Falco tinnunculus )

Poštolka
Vylíhnuté mládě poštolky

Poštolka obecná patří mezi naše nejmenší dravce. V rozpětí křídel dosahuje asi 50 cm a váží 200 - 300 g . Celkově je rezavohnědě zbarvená s četnými tmavými skvrnami. Sameček se liší šedým ocasem se  širokou páskou a modravě šedou hlavou.  Hnízdí většinou v puklinách skal , různých dutinách a výklencích vysokých budov. Sama hnízdo nikdy nestaví, v dutinách pouze vyhrabe jamku , ale nijak ji nevystýlá. Snáší 2 - 7 vajec , vzácněji i více. Vejce je červenohňedě skvrnité a ptáci inkubují v průměru 29 dní. Mláďata se líhnou s bílím prachovým peřím. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 27 - 30 dní, avšak vracejí se ještě několik dní zpět do hnízda. Poštolky se dožívají až 16 - ti let. Poštolka je typický dravec živící se především drobnými hlodavci. Hlavní potravou jsou hraboši polní, občas loví ještěrky, vzácněji i drobné ptáky a větší hmyz. Při lovu často třepotá křídly tak, že se udrží na jednom místě jakoby zavěšená v prostoru.

Kavka obecná  ( Corvus menedula )

   Vylíhnutá mláďata kavky

Vylíhnutá mláďata kavky

Kavka obecná patří do čeledi Krkavcovitých (Corvidae) . Celá tato čeleď zahrnuje jedny z nejintelignějších ptáků. Vědeckými pokusy se např. podařilo prokázat , že  kavka umí počítat do sedmi. Hnízdní dutinu vystýlá různě velkými suchými větvičkami , vlastní kotlinka obsahuje jemnější materiál jako stébla suchých trav , mech , listí apod. Často přináší i různé jiné materiály , které najde, jako hroudy hlíny, kusy hader, papíru nebo třeba i kusy skelné vaty. Snůška obsahuje 2 - 6 , ojediněle i 7 namodralých , jemně kropenatých vajec. Doba sezení je zpravidla 17 dnů a převážně sedí jen samička , zatímco sameček přináší potravu. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 32 - 36 dnů. Nejvyšší známý věk kroužkovaného jedince je 14 let. Kavka se ziví jak roslinnou tak živočišnou potravou. Rostlinnou potravu tvoří především semena rostlin, živočišnou složku brouci a to jak dospělci, tak larvy. Mláďata jsou krmena především živočišnou potravou.

 

KALENDÁŘ AKCÍ
<< prosinec / 2017 >>

  • Po
  • Út
  • St
  • Čt
  • So
  • Ne

VÝSTAVY A AKCE

Léčivé stromy

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Výstava představuje naše dřeviny a jejich využití v lidovém léčitelství i současné fytoterapii a ...

Po stopách Jane Austenové

Muzeum luhačovického Zálesí

AKCE
Přednáška v Muzeu luhačovického Zálesí....

Tehdy tu byla džungle

14. budova baťovského areálu

AKCE
Panelová výstava ilustrující kolonizační plány firmy Baťa a Jana Antonína Bati na území Brazílie....

Cestovatelské přednášky

14. budova baťovského areálu

AKCE
Cyklus přednášek o zajímavých místech naší planety....

Hodiny ze Švarcvaldu

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Výstava hodin z německého Schwarzwaldu. 18. ledna 2018 do 20. května 201...

Velké ženy v malých lázních

Muzeum luhačovického Zálesí

VÝSTAVA
Luhačovicemi procházeli nejen významní muži....

Vyhynulá zvířata

14. budova baťovského areálu

AKCE
Přednáška v rámci akce Den Země....

Hledači ztraceného času

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
Nový rok s novou výstavou věnovanou amatérské archeologii....

Mrskačka, mrskačka

14. budova baťovského areálu

AKCE
... běda tom, kdo nemá korbáčka!...

Hodiny s komentářem

14. budova baťovského areálu

AKCE
s komentářem autora výstavy Mgr. Klikara....