Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací najdete ZDE.
Souhlasím

Ochrana ptactva

Na hradě každoročně hnízdí poštolky ( cca 10 párů ) a kavky ( cca 20 párů ) . Ptáci hnízdí v budkách,které jsou umístěny v půdních prostorách hradu. Během hnízdění jsou monitorováni kamerovým systémem. Návštěvníci mají možnost vidět sestřih toho nejzajímavějšího z hnízdění.

Ochrana ptactva

Poštolka obecná (Falco tinnunculus )

Poštolka
Vylíhnuté mládě poštolky

Poštolka obecná patří mezi naše nejmenší dravce. V rozpětí křídel dosahuje asi 50 cm a váží 200 - 300 g . Celkově je rezavohnědě zbarvená s četnými tmavými skvrnami. Sameček se liší šedým ocasem se  širokou páskou a modravě šedou hlavou.  Hnízdí většinou v puklinách skal , různých dutinách a výklencích vysokých budov. Sama hnízdo nikdy nestaví, v dutinách pouze vyhrabe jamku , ale nijak ji nevystýlá. Snáší 2 - 7 vajec , vzácněji i více. Vejce je červenohňedě skvrnité a ptáci inkubují v průměru 29 dní. Mláďata se líhnou s bílím prachovým peřím. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 27 - 30 dní, avšak vracejí se ještě několik dní zpět do hnízda. Poštolky se dožívají až 16 - ti let. Poštolka je typický dravec živící se především drobnými hlodavci. Hlavní potravou jsou hraboši polní, občas loví ještěrky, vzácněji i drobné ptáky a větší hmyz. Při lovu často třepotá křídly tak, že se udrží na jednom místě jakoby zavěšená v prostoru.

Kavka obecná  ( Corvus menedula )

   Vylíhnutá mláďata kavky

Vylíhnutá mláďata kavky

Kavka obecná patří do čeledi Krkavcovitých (Corvidae) . Celá tato čeleď zahrnuje jedny z nejintelignějších ptáků. Vědeckými pokusy se např. podařilo prokázat , že  kavka umí počítat do sedmi. Hnízdní dutinu vystýlá různě velkými suchými větvičkami , vlastní kotlinka obsahuje jemnější materiál jako stébla suchých trav , mech , listí apod. Často přináší i různé jiné materiály , které najde, jako hroudy hlíny, kusy hader, papíru nebo třeba i kusy skelné vaty. Snůška obsahuje 2 - 6 , ojediněle i 7 namodralých , jemně kropenatých vajec. Doba sezení je zpravidla 17 dnů a převážně sedí jen samička , zatímco sameček přináší potravu. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 32 - 36 dnů. Nejvyšší známý věk kroužkovaného jedince je 14 let. Kavka se ziví jak roslinnou tak živočišnou potravou. Rostlinnou potravu tvoří především semena rostlin, živočišnou složku brouci a to jak dospělci, tak larvy. Mláďata jsou krmena především živočišnou potravou.

 

KALENDÁŘ AKCÍ
<< prosinec / 2021 >>

  • Po
  • Út
  • St
  • Čt
  • So
  • Ne
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  •  
  •  

VÝSTAVY A AKCE

Drátěné vánoční ozdoby

14. budova baťovského areálu

AKCE
4. 12. 2021 DÍLNA...

VÁNOCE S VŮNÍ PERNÍKU

14. budova baťovského areálu

AKCE
30. 11. 2021 - 9. 1. 2022 VÝSTAVA...

NOMÁDI EVROPY

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
22. 10. 2021 - 27. 2. 2022 VÝSTAVA...

MASKY KOSTÝMY MAŠKARY

Muzeum luhačovického Zálesí

VÝSTAVA
7. 10. 2021 - 18. 9. 2022 VÝSTAVA...

OD KOSMY PŘES DALIMILA

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
24. 9. 2021 - 27. 2. 2022...

DROBNÁ KRÁSA aneb MINIATURY OBUVI

14. budova baťovského areálu

VÝSTAVA
10. 9. 2021 - 27. 2. 2022 VÝSTAVA...

Procházka mezi stromy 2021

Muzeum luhačovického Zálesí

AKCE
20. 10. 2021 TERÉNNÍ PROGRAM...

Minibotičky pro vílí nožičky

14. budova baťovského areálu

AKCE
13. 11. 2021 DÍLNA...

Ozdobte si kabáty broží

14. budova baťovského areálu

AKCE
6. 11. 2021 DÍLNA...

Divokým Maghrebem

14. budova baťovského areálu

AKCE
4. 11. 2021 PŘEDNÁŠKA...